AMARAN KERAS!!!!!!

Segala hasil ciptaan puisi saya diharapkan agar dapat memartabatkan semula seni warisan bangsa khususnya dalam seni berpantun dan bersajak....mudah-mudahan :)

Akhir sekali...Hakcipta adalah terpelihara... tidak boleh disalin semula sebahagian mahupun keseluruhan ataupun di'copy paste' :)

Wednesday, 8 February 2012

Review Miecyber's Blog.

Klik Banner untuk sertai.
Dianjurkan oleh http://www.miecyber.com

PERATURAN
1.Blogger  perlu buat posting Review Miecyber's Blog.

2.Berikan pendapat anda mengenai Miecyber's Blog  


3  Ceritakan tentang Giveaway yang sedang berjalan ini,

4.Letak banner Giveaway di dalam entry dan link kan kepada entry ini.

5. Klik Like Fanpage Penaja Giveaway

Panaja Pertama

Penaja Kedua

6. Postkan link giveaway anda di bahagian komen ini



HADIAH

a. Top up RM 30 & Cenderahati
b. Top up RM 20 & Cenderahati
c.Top up RM 10 & Cenderahati



Nida cuba ye untuk memberi pandangan. Sekadar apa yang terlihat dan terlintas di fikiran...:)

HEADER BLOG 


Nida suka sebab simple dan kemas. Nampak profesional dan tidak serabut. The less the more, dan loading pun mudah  serta cepat.


Warna background dan tulisan yang digunakan juga amat padan dan menarik pembaca untuk "explore" blog http://www.miecyber.com/ ini.


PAGE LINK


Ianya memudahkan para pembaca untuk melihat entri-entri lepas dan maklumat yang terkandung pada blog  http://www.miecyber.com/.


Iklan yang ada di dalam blog ini juga dapat membantu Hairun Azmi dalam menjana pendapatan sampingan.

Waktu solat yang tertera dapat mengingatkan para pembaca akan masuknya waktu solat yang perlu ditunaikan, ianya juga boleh dijadikan sumber rujukan untuk melihat waktu solat seterusnya.

ABOUT ME DAN FB PAGE


Kedudukan "about me" yang diletakkan di bahagian atas blog memudahkan pembaca untuk mengenali tuan rumah dengan lebih dekat. Ianya umpama penyambut tetamu yang menyambut pada pelawat.. jadi Nida amat setuju gadget ini diletakkan di atas sidebar blog.

Tentang "FB PAGE" yang diletakkan juga sedikit sebanyak dalam mempromosikan blog http://www.miecyber.com/ lagi, dengan ini trafik blog ini dapat ditingkatkan lagi. Para pembaca dapat mengetahui update dan perkembangan terkini dari blog http://www.miecyber.com/ melalui FB FabPage yang tersedia.

Cadangan:

Bagi FB FanPage, Nida cadangkan mungkin Hairun boleh buat dalam bentuk floating bagi menimatkan ruang yang ada, dan ianya akan nampak lebih kemas.



Nida juga sediakan tutorial bagaimana untuk sembunyikan FB. Klik di sini.



FOLLOWER


Gadget "follower" yang diletakkan memudahkan juga pembaca untuk mengikuti perkembangan blog http://www.miecyber.com/.

Namun bagi pendapat Nida ianya seharusnya diletakkan dibahagian  atas blog seperti sama ada di bawah header atau selepas "About Me" bagi memudahkan pembaca untuk menjadi "follower".

Ini kerana berdasarkan pengalaman Nida yang tercari-cari button follower" di dalam blog http://www.miecyber.com/.

MY BLOGLIST


Adanya gadget ini, kami para pembaca juga dapat mengetahui dan berkenalan dengan senarai rakan-rakan di bloglist  http://www.miecyber.com/ . 

Cadangan:
Andai dimasukkan juga thumbnail (gambar) bagi setiap link yang ada, mungkin dengan cara ini dapat menarik pembaca untuk klik pada tajuk yang tertera disenarai bloglist Hairun.


LINK WITHIN


Melalui gadget ini, secara tak langsung pembaca dapat membaca entri lama dari blog  http://www.miecyber.com/. Hairun dapat mempromosikan lagi entri-entri lama yang telah dicoretkan.

PENDAPAT DAN PENAMBAHBAIKAN

 Nida sertakan apa yang mungkin boleh ditambah di dalam blog  http://www.miecyber.com/ , mungkin dengan cara ini ianya akan nampak lebih kemas dan menambah bilangan trafik ke blog  http://www.miecyber.com/ , antaranya ialah:

1. Button "like" FB pada setiap entri.
Klik sini untuk tutorial.


2. Tag Cloud bagi memudahkan pembaca/penulis mencari maklumat yang berkaitan.
Mungkin Hairun juga boleh buat dalam bentuk "cloud tag" bagi nampak lebih cantik dan kemas.

Klik sini untuk lihat tutorialnya.

3. Shoutbox, untuk lebih kemas boleh juga dibuat dalam bentuk tersembunyi.


Klik sini untuk tutorial.


Apa yang wajib ada di blog anda;

Blog roll / Blog list - Senarai blog orang lain yang anda minat baca. Contohnya di blog aku, The Other Pretty Gay. Ianya penting supaya orang sedar akan kewujudan blog korang.
Google Connects (Followers) - Pelanggan tetap anda.
Chatbox - Shoutmix (Free dan ada banyak kelebihan berbanding chatbox lain. Ada IP address misalnya)
Label / Tag - Penting kalau blog anda best.
Iklan - Nuffnang - Kalau anda berminat nak cari sikit duit. (Perhatian, aku ulang SIKIT DUIT.)
Counter, Referrer / Tracker - Penting untuk korang tengok aktiviti trafik blog anda. Boleh tahu apa yang orang-orang di dunia ni search untuk sampai di blog anda.
Google WebMaster - Juga tracker. Penting untuk tengok trafik dan keyword dan trend blog anda. 

(sumber Nida ambil dari sini)

Sekadar berkongsi pendapat dan pandangan ikhlas dari Nida. Andai ada terkasar bahasa, 
 Nida menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf atas keterlanjuran kata.

Sekian sahaja entriku ini
Tulus dan ikhlas dari sanubariku
Moga-moga memikat juri
Harap-harap ada rezekiku.

Tersalah bicara ampun ku pinta
Sekadar mencuba apa yang termampu
Ku edit entri, tutorial tak lupa
Moga ianya dapat membantu.

Akhir sekali salam perkenalan Nida hulurkan
Buat Hairun moga ukhuwah berpanjangan
Menambah rakan dan juga kenalan
Bertukar pendapat dan juga pandangan.


1 comment:

Hairun Azmi Hashim said...

Terima kasih kerana join Giveaway Sulung Miecyber's Blog...:D

My Blog List